top of page

Aquathermie

Aquathermie is het duurzaam verwarmen en koelen van gebouwen door middel van het onttrekken van warmte en koude uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) of drinkwater (TED). Omdat Nederland voor een vijfde deel uit oppervlaktewater bestaat is Aquathermie alleen al hierdoor in potentie een grote bron voor een duurzame manier van het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen.

 

Aquathermie in de winter

Hoe haal je in de winter warmte uit het water? In de zomer als het warm is, wordt de warmte door middel van een bodemenergiesysteem opgeslagen in het grondwater. Dit noem je warmte-koudeopslag (WKO). In de winter wordt deze warmte gebruikt om woningen en gebouwen behaaglijk te verwarmen. 

Aquathermie in de zomer

Het koude overschot wat in de winter is ontstaan, wordt in de zomer gebruikt voor het koelen van de woon-, leef- en werkomgeving. Deze techniek kan dus ook worden ingezet als bron van koeling. Hierdoor wordt Aquathermie veel toegepast bij grote gebouwen zoals ziekenhuizen, kantoren en scholen. Door Aquathermie en Bodemenergie samen in te zetten, wordt er niet meer gebruik gemaakt van energievretende aircosystemen. Hierdoor past dit systeem perfect in de energietransitie. 

Kortom; Aquathermie is een schone en duurzame manier om energie uit de lokale omgeving te benutten, zonder misbruik te maken van het milieu.

 

Een goed ontwerp houdt rekening met de werking van de installaties, de omgeving en het behoud van een prettig woon-, werk- en leefklimaat. Met een team van experts staat VHGM klaar om u meer te vertellen wat Aquathermie voor u kan betekenen. Aquathermie past perfect in het plaatje van de energietransitie om 2050 Nederland aardgasvrij te krijgen.

Partner Green Deal Aquathermie

Sinds mei 2020 is VHGM partner geworden van de Green Deal Aquathermie. Het doel is aquathermie onder de aandacht van de stakeholders brengen, kennis over aquathermie ontwikkelen en delen en de waarde van aquathermie in de praktijk beoordelen.

Aquathermie

Aquathermie .png

"Onze missie is deel uit te maken van deze verandering en het behoud van een prettig leefklimaat"

Onze specialisten in Aquathermie

Van Harlingen Grondwater Management-17.j

Rik van den Oever, MSc

Geohydroloog - Aquathermie

Sinds april 2020 ben ik werkzaam bij VHGM als junior specialist aquathermie en 

Dick van Harlingen.jpg

Ing. Dick van Harlingen

Eigenaar, Civiel ingenieur

We kunnen allemaal als individu een hoop bereiken wanneer we onze talenten gebruiken.

Van Harlingen Grondwater Management-12.j

Frederik Bokma, MSc.

Geohydroloog - Aquathermie

Ik heb het altijd interessant gevonden hoe de aarde in elkaar steekt en hoe wij als mensen 

FAQ

Neem contact op met VHGM

Ontwerp- en adviesbureau in Bodemenergie en Aquathermie

bottom of page