top of page

Duurzame project blogs

Bodemenergie! Het perfecte fundament om op te bouwen!

  • Writer's pictureEsther Roest

Gesloten bodemenergiesysteem; een bewezen technologische innovatie

Een mooie ontwikkeling! Het gesloten bodemenergiesysteem (GBES) is in de zoektocht naar duurzame energiebronnen en efficiënte verwarmings- en koelsystemen steeds meer op de voorgrond gekomen als een uiterst geschikte oplossing voor particuliere woningen, kleine appartementencomplexen en middelgrote kantoren. Dit systeem biedt niet alleen een effectieve manier om warmte en koeling te leveren, maar doet dit ook met een opmerkelijk lage impact op het milieu.


Hoe werkt een gesloten bodemenergiesysteem?

Een GBES maakt slim gebruik van de thermische eigenschappen van de aarde om zowel verwarming in de winter als koeling in de zomer te bieden. Het systeem is gebaseerd op een netwerk van kunststof leidingen die een medium van water of water met een antivriesmiddel bevatten. In de winter circuleert dit medium door de leidingen onder de grond, waar het warmte onttrekt aan de bodem via geleiding. Deze gewonnen warmte wordt vervolgens met behulp van een warmtepomp opgewaardeerd tot temperaturen die geschikt zijn voor het verwarmingssysteem van het gebouw.


Wat GBES onderscheidt, is dat het medium binnen de leidingen blijft. Dit betekent dat er geen directe uitwisseling van grondwater plaatsvindt, wat het risico op milieuvervuiling minimaliseert en het systeem milieuvriendelijk maakt.


Voordelen voor zowel winter als zomer

Naast het bieden van efficiënte verwarming in de winter, kan een GBES in de zomer ook voor gratis koeling zorgen. Wanneer de omgevingstemperatuur stijgt, kan het systeem de warmte van het gebouw in de leidingen afgeven aan de koelere bodem. Hierdoor wordt het gebouw effectief gekoeld zonder dat extra elektrische energie nodig is om de temperatuur te verlagen, behalve voor de bronpomp die de circulatie van het medium in stand houdt. Dit maakt GBES niet alleen een slimme keuze op het gebied van duurzaamheid, maar ook een kostenbesparende oplossing die op de lange termijn voelbaar is in de portemonnee.


Uitzonderlijke efficiëntie en milieuvriendelijkheid

Een van de meest indrukwekkende aspecten van een GBES is de efficiëntie ervan. In de praktijk bereiken deze systemen een efficiëntie tussen 99% en 99,5%. Dit betekent dat bijna alle energie die in het systeem wordt geïnvesteerd, wordt omgezet in bruikbare verwarming of koeling, met minimale verliezen.


Bovendien draagt het gesloten karakter van het systeem bij aan de milieuvriendelijkheid. Omdat er geen directe uitwisseling van grondwater plaatsvindt, wordt het risico op verontreiniging van het milieu drastisch verminderd. Dit aspect maakt GBES niet alleen een technologische innovatie, maar ook een stap in de richting van een duurzamere toekomst.


Conclusie

Het gesloten bodemenergiesysteem (GBES) biedt een veelbelovende oplossing voor efficiënte en milieuvriendelijke verwarming en koeling in gebouwen. Met zijn vermogen om warmte te onttrekken aan de bodem voor verwarming in de winter en koeling in de zomer, en met een opmerkelijke efficiëntie van bijna 100%, heeft GBES bewezen een technologische innovatie te zijn die ons helpt bij het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het bevorderen van duurzame energiepraktijken. Of het nu gaat om een klein huis, een appartementencomplex of een kantoor, GBES toont aan dat de kracht van de aarde kan worden benut om ons comfortabel te houden zonder het milieu te schaden.


Diepgaande passie

Met een diepgaande passie voor geografisch onderzoek brengt VHGM niet alleen de risico's, maar ook de kansen voor jouw gebied volledig in kaart. Onze toewijding aan kennis stelt ons in staat om betrouwbare onzekerheidsanalyses en grondige risico-inventarisaties te creëren. Deze passie komt voort uit onze jarenlange ervaring in het inventariseren, vergelijken en optimaliseren van diverse duurzame energiebronnen. Het is onze overtuiging dat ware ontwikkeling niet op zichzelf staat, vooral niet bij stedelijke inbreiding. Juist in de directe omgeving vinden allerlei cruciale ontwikkelingen plaats.


De kracht van samenwerking

Bij VHGM zijn we doordrongen van de kracht van samenwerking. Wist je dat schaalvergroting niet alleen leidt tot efficiëntie, maar ook tot kostenbesparingen kan leiden? Wij omarmen dit idee volledig en daarom overstijgen wij altijd de grenzen van elk project. We brengen diverse ontwikkelaars en gemeenten samen in een constructief gesprek over energie, waarbij wij de regie nemen.


Maar het blijft niet alleen bij deze samenwerkingsverbanden. Bij VHGM zetten we onze kernwaarden van passie, samenwerking en kennis in om de risico's en kansen voor elk gebied te beoordelen. Samen met projectontwikkelaars, gebouweigenaren, energieleveranciers, installateurs, gemeenten en andere vormen van samenwerkingsverbanden streven we naar een duurzame toekomst waarin nieuwbouw de bestaande bouw versterkt.


Wil je ontdekken of jouw projectlocatie het meest geschikt is voor een open of gesloten bodemenergiesysteem? Het team van VHGM staat klaar om dit voor jou uit te zoeken. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons jouw duurzame energietoekomst helpen vormgeven!


T +31 (0) 23 584 11 22

I www.vhgm.nl


Leer onze specialisten in gesloten bodemenergiesystemen beter kennen:


Milan de Blok, Msc

Van kleins af aan heb ik een grote interesse gehad in de natuurlijke wereld, hoe deze werkt en hoe de mensheid interacteert met de planeet. Vanuit mijn brede opleidingen; Future Planet Studies en aardwetenschappen, heb ik meer verdieping gezocht in de uitdagingen die onze planeet en ons als mensheid in de ....





 

Ing. Borie Török

Ik werk nu met veel plezier als junior specialist gesloten bodemenergie bij VHGM. Naast dat ik mij vooral bezig hou met vooronderzoeken en interferentie berekeningen, behandel en bekijk ik ook de ecologische aspecten die bij de aanleg van een bodemenergiesysteem komt kijken. Ik heb de ambitie om ...



68 views0 comments

Comments


Neem contact op met VHGM

Ontwerp- en adviesbureau in Bodemenergie en Aquathermie

bottom of page