top of page

Duurzame project blogs

Bodemenergie! Het perfecte fundament om op te bouwen!

  • Writer's pictureEsther Roest

Wat er nodig is om Aquathermie op te schalen

Op de vraag ‘Wat er nodig is om Aquathermie op te schalen?’ gaven naast onze eigen Dick van Harlingen ook Leone Klapwijk van advocatenkantoor Van Doorne, Carla Kranenborg- van Eerd van Netwerk Aquathermie (NAT) en Khalid Sheikh van Invest-NL antwoord.

Arnold Mulder leidde deze groep specialisten naar de oplossing.


Conclusie?

We hebben LEF nodig om samen met de lokale overheden, warmtebedrijven, waterschappen en de gemeenten deze bewezen techniek in de nieuwbouw, maar zeker ook in de bestaande bouw te realiseren. Wij weten dat we met deze duurzame techniek de gestelde klimaatdoelstellingen halen. We zijn er allen van bewust dat geld nodig is door bijvoorbeeld subsidie vanuit de overheid.


Echter, het betekent ook onze nek uitsteken, leren door te doen, vertrouwen te hebben wat de praktijk ons vertelt en heeft verteld.


Het betekent ook de lokale overheden, gemeenten aan te moedigen in de te nemen stappen en ze daarbij richting te geven de regisseursrol op te pakken. We zijn er over uit dat zij veel van elkaar en de markt kunnen leren. Er is namelijk al veel kennis beschikbaar. Centraliseer de beschikbare kennis en leer niet alleen van elkaar, maar ook met elkaar! Samenwerken is in dit proces cruciaal om op te schalen.


Carla zei al treffend dat we voorbeelden nodig hebben om te laten zien dat Aquathermie werkt. Het pand waar deze aflevering van Energy Transition Thursday is opgenomen, is zo’n bewezen project. Floating Office in Rotterdam is een nieuwbouwproject aangedreven door Aquathermie.


Meer weten over deze interessante discussie? De hele aflevering is hieronder te beluisteren.


Ook benieuwd wat VHGM kan betekenen voor jouw duurzame project? Samen met een betrokken team, bestaande uit verschillende disciplines, werken we met elkaar en met jou om een goed resultaat voor jouw project en omgeving te bereiken. Neem contact op door middel van telefoon (023) 584 11 22 of mail ons info@vhgm.nl


23 views0 comments

Comments


Neem contact op met VHGM

Ontwerp- en adviesbureau in Bodemenergie en Aquathermie

bottom of page