top of page

Duurzame project blogs

Bodemenergie! Het perfecte fundament om op te bouwen!

  • Writer's pictureEsther Roest

Waldo Mountains, Den Haag

Vlakbij het station Holland Spoor in Den Haag wordt aan de Calandkade nieuwe appartementenblokken gebouwd. Het project met de naam Waldo Mountains is gelegen aan de Laakhaven en bestaat uit een vijftal woontorens met ca. 548 appartementen.


Het naastgelegen open bodemenergiesysteem van Waldo City is eerder al door VHGM ontworpen, maar nu is het de beurt aan Waldo Mountains. De klimaatinstallatie wordt op dezelfde manier ingericht als bij Waldo City. Dit houdt in dat vanuit de technische ruimte alleen hoge temperatuurverwarming wordt geleverd. Door middel van een stadsverwarmingsunit wordt warm tapwater of vloerverwarming gemaakt.


Voor het leveren van het overgrote deel van de energie wordt de warmtepomp aangesloten op een open bodemenergiesysteem met als regeneratievoorziening een oppervlaktewatersysteem. Voor de piekvoorziening worden piekketels geïnstalleerd die, wanneer nodig, worden ingezet.


Door het onttrekken van oppervlaktewater uit de Laakhaven kan warmte worden ingewonnen. Een deel van deze warmte wordt gebruikt om in de zomer de warmtepomp te voeden. Het overige deel van de warmte wordt geleverd aan de warme bron zodat er een bodemzijdige energiebalans ontstaat. De opgeslagen warmte in de bodem wordt vervolgens de opvolgende winter weer gebruikt om warmte te leveren aan de warmtepomp.

Voor het realiseren van Waldo Mountains heeft VHGM opdracht voor het ontwerp van het bodemenergiesysteem, het ontwerp van het regeneratiesysteem en de vergunningsprocedures voor het bodemenergiesysteem en het regeneratiesysteem.

14 views0 comments

Comments


Neem contact op met VHGM

Ontwerp- en adviesbureau in Bodemenergie en Aquathermie

bottom of page