top of page

Duurzame project blogs

Bodemenergie! Het perfecte fundament om op te bouwen!

  • Writer's pictureDick van Harlingen

Iedere stap is er één die telt!

Energieneutraal wonen is de toekomst. Het type woning wat hierbij past is altijd goed geïsoleerd. In de winter betekent dit dat de warmte beter wordt vastgehouden en in de zomer blijft het comfortabel koel. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huis energieneutraal te verbouwen. Het grote voordeel is dat als dit doel is bereikt je geen tot zeer lage energiekosten hebt. Om aan dit doel bij te dragen is VHGM met Faber Comfortvloeren een samenwerking aangegaan om een concept uit te werken die past bij deze doelstellingen in de bestaande bouw.


De weg naar energie-neutrale woningen is een lange weg en kent de nodige hobbels en uitdagingen. Daarbij legt iedere woning of woonwijk die weg af op zijn eigen manier. Het betekent, om de klimaatdoelen te halen, dat er zo’n 1.000 woningen per werkdag van het aardgas moeten worden gehaald. Waar dat voor woningen die na het jaar 2000 zijn gebouwd relatief eenvoudig is, zijn een groot aantal woningen die eerder zijn gebouwd nog niet zover. Gelukkig zijn er wel stappen te maken!

Natuurlijk moment

Een verbouwing aan de woning kan in aanleiding verschillende redenen hebben. Dikwijls worden er kosten gemaakt voor een verbouwing of reparatie. Omdat er in zo’n geval toch al kosten worden gemaakt, is dit een mooi moment om te denken aan verduurzamingsmaatregelen. Deze verdienen zich dan ook makkelijker terug omdat er toch al wordt verbouwd.

Jaren ’30 woningen

Faber Comfortvloer heeft een concept bedacht om gebruik te maken van zo een natuurlijk moment. Als leverancier van comfortvloeren legt Faber jaarlijks ca. 3.000 vloeren aan bij voornamelijk jaren ’30 woningen. De vloer die wordt aangebracht vervangt de houten vloer door optimaal isolerend schuimbeton aan te brengen. Enkele jaren geleden is door Faber bedacht om meteen vloerverwarming in de nieuwe vloer te verwerken. Dit kost nagenoeg geen extra geld, maar geeft wel meer wooncomfort door de isolatie en vloerverwarming. Enige nadeel is dat er nog steeds met gas wordt verwarmd én dat er niet gekoeld kan worden.

Klimaat Comfortvloer

Daarom zijn we in samenwerking met Faber een concept uit gaan werken waardoor er via de Klimaat Comfortvloer op een duurzame manier kan worden verwarmd en verkoeld. De Comfortvloer maakt gebruik van een water/water warmtepomp gekoppeld aan een bodemlus. De warmtepomp hoeft alleen te verwarmen en koelen en wordt buiten de gevel geplaatst. Dit systeem past in een klein kastje waar alleen een stroomkabel naartoe getrokken moet worden. De verticale bodemlus die in de tuin wordt geboord, zal zijn warmte en koude afgeven aan de warmtepomp en die op zijn beurt weer aan de vloerverwarming/-koeling.

Gratis koelen

De huidige thermostaat is alleen nog nodig om de bovenverdieping(en) te verwarmen. De benedenverdieping wordt met een nieuwe thermostaat elektrisch verwarmd. De verwarming van de benedenverdieping levert rendement op van ca. 600%. De energie die je nodig hebt wordt namelijk vooral vanuit de bodem geleverd. Met een elektrisch vermogen van slechts 0,5 kWe aan stroom kun je al een verwarmingsvermogen van 3 kWt leveren aan de woning. Dit zal voor de meeste jaren ’30 woningen al voldoende zijn om het op een comfortabele temperatuur te houden.

Nadat je er in de winter warmpjes bij hebt gezeten is de bodemlus afgekoeld. Dan is het perfecte moment aangebroken om in de zomer te gaan koelen. Hiervoor hoeft alleen het medium in de bodemlus langs de warmtewisselaar van de warmtepomp te worden gepompt om de vloer op de benedenverdieping te koelen. Het koelen van de woning is daarom nagenoeg gratis.

Kansen

Momenteel wordt het concept uitgewerkt voor een woning in Hazerswoude. Rond de zomer van 2021 wordt de Klimaat Comfortvloer opgeleverd. Voor deze woning is een besparing van het aantal kuub gas berekend op 800, wat neerkomt op bijna 60%.


Na het opleveren van de eerste woning wordt verwacht dat meer particulieren aan de Klimaat Comfortvloer gaan. Daarom wordt verwacht dat de grootste stijging in het gebruik van deze zelfregulerende klimaatvloeren binnen de woningcorporaties zal zijn. Voor meer informatie over de Klimaat Comfortvloer en warmtepomp kunt u contact opnemen met: Eric Sarelse – Faber Comfortvloer en Dick van Harlingen – VHGM.


Eric Sarelse – Faber Comfortvloeren: info@faberbetonpompen.nl

Dick van Harlingen – VHGM: dickvanharlingen@vhgm.nl



VHGM

Mariastraat 44,

2181 CV Hillegom

t (023) 584 11 22

e info@vhgm.nl

i www.vhgm.nl

16 views0 comments

Neem contact op met VHGM

Ontwerp- en adviesbureau in Bodemenergie en Aquathermie

bottom of page