top of page

Duurzame project blogs

Bodemenergie! Het perfecte fundament om op te bouwen!

Writer's pictureMilan de Blok

Bodemenergie en Aquathermie het antwoord op de hoge aardgasrekening

Bij VHGM is het nieuws ons ook niet ontgaan; de prijs van aardgas heeft een historisch hoogtepunt bereikt. Of zullen we het maar dieptepunt noemen? Want zo voelt het natuurlijk in de portemonnee. De huidige ontwikkelingen zetten ons allemaal aan het denken. In een nieuwsbericht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) schreven zij terecht, dat de oplossing ligt in het, bij de kern, aanpakken van het probleem. En dus te investeren in de oplossing, in plaats van enorme uitgaven te doen door de symptoombestrijding. De NVDE claimt dat dit klaargespeeld kan worden door er voor te zorgen dat we in eerste instantie op ons eigen gebruik gaan letten. Zo kan richting 2050 steeds verder afgeschaald worden in productie en import, om daarna definitief de kraan dicht te draaien. De oplossing is volgens hen om in deze transitieperiode snel meer duurzame technieken in te zetten en deze oplossingen te subsidiëren. Wij kunnen uiteraard niet anders dan ons achter dit standpunt scharen!


Als we volgens de wettelijke richtlijnen in 2050 geen aardgas meer gebruiken, wat zijn dan nu de mogelijkheden van Bodemenergie en Aquathermie voor de gebouwde omgeving? Hoe zien wij de investering in een warmtepomp t.o.v. de hoge gasprijs?

VHGM is een onafhankelijk ‘praktijkgericht’ ontwerp- en adviesbureau gespecialiseerd in Bodemenergie en Aquathermie.


Zijn de stijgende gasprijzen niet ook een geweldige kans, ofwel het versnelde kantelpunt in de energietransitie?


In een wereld waarin de huidige ontwikkelingen zullen doorzetten wordt het op aardgas verwarmen van de gebouwde omgeving onbetaalbaar. De prijs van elektriciteit is aan de gasprijs gekoppeld en stijgt hier dus ook in mee. Toch zal de toename van de totale kosten met een warmtepomp aanzienlijk lager zijn, omdat warmtepompen veel efficiënter met energie omgaan dan elektrische gasketels. Ruim driekwart tot zo’n 85% van de energie en warmte haalt zo’n warmtepomp uit de bodem, terwijl er nog maar een klein deel elektrische energie toegevoegd hoeft te worden. Het maakt Bodemenergie en Aquathermie in onze ogen concurrerend. De terugverdientijd wordt door een warmtepomp met de hoge gas- en energieprijzen een flink stuk korter.


Belangrijke voorwaarde is dat de bron waar het bodemenergiesysteem de warmte vandaan haalt, genoeg capaciteit heeft en dat in een winterpiek deze warmteopslag niet vroegtijdig leeg raakt. In dit voorbeeld gebruiken wij een Open Bodemenergie Systeem (OBES). OBES hebben in de meeste gevallen een koude- en een warme bron. In de zomer wordt warmte in de warme bron gestopt en in de winter wordt diezelfde warmte daar weer uitgehaald en gebruikt om de woning te verwarmen. Het hierbij afgekoelde water wordt vervolgens weer opgeslagen in de koude bron, om in de zomer de woning te koelen. Dat maakt het cirkeltje rond en weergeeft prachtig het duurzame concept van deze techniek.


Voor een Gesloten Bodemenergie Systeem (GBES) wordt gebruik gemaakt van een lus in de bodem die afhankelijk van het seizoen warmte of koude levert in de woning. Beide systemen hebben elektriciteit nodig om deze hernieuwbare energie te laten circuleren. Bij voorkeur wordt een dergelijk systeem gekoppeld met een groene stroomvoorziening bron, bijvoorbeeld PVT- of zonnepanelen. De combinatie van een Bodemenergiesysteem en PVT- of zonnepanelen drukt niet alleen de energierekening, maar haalt de woning definitief van het gas. In vele gevallen wordt er bij particulieren zelfs zoveel elektrische energie opgewekt, dat deze terug verkocht kan worden aan het net. Op die manier mag de energiemaatschappij jou eens een keer betalen in plaats van andersom.


We zijn ons ervan bewust dat de huidige situatie hoogstwaarschijnlijk een trend zal blijven; de gasprijzen en daarmee de energieprijzen zullen alleen maar hoger worden. Voorheen was Nederland een gasexporteur, nu is het afhankelijk van import vanuit andere landen, zoals Noorwegen, Engeland, het Midden-Oosten en Rusland. Dit heeft tot gevolg dat als daar de kraan een beetje wordt afgeknepen, de gas- en elektriciteitsrekeningen in Nederland de pan uit vliegen. Daarom is het belangrijk om de volgende stap te zetten in de energietransitie. Niet alleen voor onze aardkloot en diens milieu en dus onszelf, maar ook om een betaalbare energierekening te kunnen garanderen door niet afhankelijk te zijn van buitenlandse spelers.

Wij van VHGM denken daarom ook toekomstgericht. Naast dat wij duurzame projectplannen met passie in goedwerkende klimaatsystemen vertalen, denken wij graag mee aan mitigatiemaatregelen om risico’s die voortvloeien uit bijvoorbeeld de stijgende gasprijzen te voorkomen. Wat inhoudt dat we onze energie lokaal en regionaal moeten gaan winnen, opslaan en opwekken. Regeren is vooruitzien.


We willen risico’s die niet alleen voelbaar zijn in de huishoudportemonnee, maar ook binnen bedrijven en overheidsinstellingen grote zorgen over de toekomst creëren, eerder kunnen tackelen.


In het nieuws zijn de schrijnende verhalen van tuinders ons ook niet ontgaan. Ondernemers die het in de winter juist moeten hebben van een lage gas- en energierekening om op deze manier hun oogst met winst te blijven produceren. Wat kan Bodemenergie, eventueel in combinatie met Aquathermie hierin betekenen? Wij denken veel. Wij denken dat dit bereikt kan worden door energie uit duurzaam ontwikkelde natuurlijke energiebronnen tot in de kas te brengen. Dit is volgens ons een duurzame groene optie. Het maakt bedrijven toekomstbestendig en minder afhankelijk van de levering van gas uit andere landen. Daarnaast vertaalt het voor de eindgebruiker in betaalbare eindproducten, en werkt dit weer helemaal door tot in de supermarkt en dus in onze portemonnee.


Zowel voor particuliere huishoudens als binnen organisaties is het NU belangrijk om met Bodemenergie en Aquathermie die groene stap te zetten.


Ook benieuwd wat VHGM kan betekenen in jouw duurzame project? Samen met een betrokken team, bestaande uit verschillende disciplines, werken we met elkaar en met jou om een goed resultaat voor jouw project en omgeving te bereiken. Neem contact op door middel van telefoon (023) 584 11 22 of mail ons info@vhgm.nl

Auteurs: Milan de Blok en Esther Roest

12 views0 comments

Comments


Neem contact op met VHGM

Ontwerp- en adviesbureau in Bodemenergie en Aquathermie

bottom of page