top of page

Projecten die Nederland verduurzamen

Interferentie – Bannehoven, Zaandijk

In de wijk Rooswijk te Zaandijk wordt de nieuwe woonwijk ‘De Bannehoven’ gerealiseerd. Deze moderne duurzame wijk is ontworpen in Zaanse stijl, met het oog op rust en natuur.

Binnen het project in deze waterrijke omgeving zijn door ENCOR Bodemwarmte in totaal 86 gesloten bodemenergiesystemen gerealiseerd. Het project omvat 3 woontorens en 71 woningen (figuur 1). De 3 woontorens worden van energie voorzien door 5 GBES per woontoren. Door de hoge dichtheid aan systemen ontstaat er een aanzienlijke interferentie van ruim 5 graden Celsius in het centrum van het project.


VHGM heeft in een iteratieve analyse bijgedragen aan het optimaliseren van de gesloten systemen in de wijk. Om voor de hoge interferentie te compenseren en te kunnen garanderen dat alle bewoners er in de aankomende 25 jaar warmpjes bij zitten zijn de lussen van de gesloten systemen verlengd. De benodigde verlenging is afhankelijk van de mate van interferentie dat het systeem ondervindt. De range van lus verlenging ligt tussen de 3 en de 28 meter.

Kort overzicht van het project

Onderwerp:

Gesloten Bodemenergiesysteem, Interferentie

Projectontwikkelaars

Betrokken partijen:

ENCOR (voormalig Remon)

Plaats:

Zaandijk

Soort klimaatsysteem:

GBES, Individueel 71 x 1 Lus, 12 x 2 Lus, 3x3 Lus

Boordiepte in meters:

183

Projectleider VHGM:

M.C. (Milan) de Blok

Berekening, beoordeling, optimalisatie

Project fotogallerij

Neem contact op met VHGM

Ontwerp- en adviesbureau in Bodemenergie en Aquathermie

bottom of page